Az akrobatikus torna röviden:

Mielőtt bővebben kifejezném az akrobatikus torna lényegét fontos tudatnom, hogy mivel ez a sportág a versenysportok közé tartozik nem csak a versenyezni vágyóknak ajánlom, hanem azoknak is akik csak egyszerűen mozogni szeretnének. Hiszen egy sportág értékét meghatározza, hogy mennyire járul hozzá a test és a szellem harmonikus fejlődéséhez, a személyiség kedvező irányba történő alakulásához. A torna alapvető célja az egészség megőrzése, a mozgáskultúra, testtartás, koordinációs képesség, ritmusérzék, erőnlét, lazaság, állóképesség, egyéniség fejlesztése. Karbantartja a testet és a szellemet. Az akrobatikus torna a talajtorna, a tánc és a gúlaépítés sajátos kombinációja. A versenyeken az akrobatikus tornászok a magabiztosságukkal, együttműködésükkel, kecsességükkel tűnnek ki. A sikeres gyakorlat szempontjából meghatározó az együttdolgozó csapattársak összhangja. A technikai tudáson túl szükség van a csapattársak között hosszabb gyakorlási idő alatt kialakuló sajátos kommunikációjára. A biztonság és a siker záloga az egymásra utalt versenyzők összpontosítása a feladatra és egymásra, a másik iránt érzett felelősség és feltétlen bizalom. A gyakorlatokat zenére mutatják be egy speciális 12 x 12 méteres talajterületen. A különböző statikus és dinamikus elemeket táncos részek kötik össze. A pontozók a gyakorlatok technikai nehézsége és a kivitelezése mellett a művészi hatást is értékelik, ezért fontos a látványos koreográfia és a megfelelő zene kiválasztása.
Ötféle versenyzői egység van: női páros, férfi páros, vegyes páros, női hármas és férfi négyes. A versenyzők általában két gyakorlatot mutatnak a versenyeken. A statikus gyakorlatban az egyensúlyi elemek, emelések, gúlák dominálnak, a dinamikus gyakorlatban a tempókra, ugrásokra, dobásokra helyezik a hangsúlyt. Az alsó, tartó versenyző az erőt, míg a felső a hajlékonyságot és az egyensúlyt demonstrálja. A nemzetközi versenyszabályok utalásokat adnak a kompozíció törvényével és a kivitelezés minőségével kapcsolatban. Meghatározott követelményeket írnak elő versenyszámonként és gyakorlatonként. A hazai szabályok pedig lehetőséget biztosítanak az utánpótlás minél szélesebb körre való kiterjesztésére a kategorizálással, melyek a következők: Újonc, Gyermek, Serülő II. - Serdülő I., Ifjúsági II. – Ifjúsági I., Felnőtt.

Az akrobatika eredete:

Az akrobatika eredete az ókorig vezethető vissza. A görög akrobatész szóból ered, ami az akrosz ( magas ) és a bainó ( menni ) szavak összeillesztéséből jött létre. Az akrobatika első, ránk maradt emlékeivel az egyiptomiaknál találkozhatunk ( i.e. 2000 körül ). Ez a 12. dinasztia idejéből származó Roti hadvezér síremléke Beni Hassanban. Ezen a síremléken ifjú egyiptomiak táncát láthatjuk, melyek között akrobatikus elemeket is felfedezhetünk pl.: hidat, fejállást és különböző átfordulásokat. A görögöknél is találkozhatunk az akrobatika nyomaival. Homérosz például az Iliászban szól az akrobatikáról. A középkori akrobatákról nagyon kevés emlék maradt fenn, csak néhány fametszet és krónika emlékezik a lélegzetelállító mutatványaikról. A kor jelentős emléke Arichange Tuccaro „Három párbeszéd a levegőbe ugrás és az átfordulás gyakorlatáról „ című könyve. A XVI. században a vakmerő akrobaták mutatványait leginkább csak a népünnepélyeken láthatta  a nézőközönség. E korból maradt ránk a Francesco Valdi által készített 30 emberes gúlát ábrázoló festmény. A XIX. században váltak külön a cirkuszi „ profi „ akrobaták a sportolói akrobatáktól.

Fontosabb események az akrobatikus torna életében:

  • 1833. megalakult a Budapesti Torna Egylet
  • 1863. megalakult a Nemzeti Torna Egylet
  • 1885. júniusa megalakult a Magyarországi Torna Egyletek Szövetsége a MOTESZ
  • 1927-ben rendezték meg az I. akrobatikus gúlaversenyt Budapest Bajnokság keretein belül
  • 1947-48 között megalakult a Gázművek, a Vasas és az Építők sportegyesület
  • 1949-ben rendezték meg az I. Országos Bajnokságot
  • 1958. I. Lengyel - Magyar Sportakrobatika Verseny
  • 1973. november 22. Moszkvában 10 ország részvételével ( Szovjetúnió, Bulgária, Lengyelország, Magyarország, NDK, NSZK, USA, Anglia, Kuba és Jugoszlávia ) megalakul az IFSA ( International Federation of Sports Acrobatics ) Nemzeti Sportakrobatikai Szövetség. A találkozó alkalmával megszületik egy egységes versenyszabályzat.
  • 1991-ben megalakult az FTC-n belül a sportakrobatika szakosztály
  • 1998-ban az IFSA kérte tagfelvételét a FIG-be.

Jelenleg a sportág a FIG ( Nemzetközi Tornaszövetség ) keretein belül egy szakágként működik. Az akrobatikus tornában jelenleg páratlan években rendeznek Európa Bajnokságot és páros években pedig Világ Bajnokságot.

Megosztom